Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Tjedan kajkavske kulture 2020

Festivalski tjedan obojan toplim ranojesenskim suncem…

     Već tradicionalno, u sklopu održavanja Tjedna kajkavske kulture, 7. rujna održan je 19. znanstveni skup „Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća“ u organizaciji Hrvatske udruge Muži zagorskog srca. Iako u skromnom obliku i uz pridržavanje epidemioloških mjera, na znanstvenom skupu su eminentni znanstvenici elaborirali teme iz novije i starije kajkavske književnosti i kulture. Pokrovitelji ovog događanja su Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Krapinsko-zagorska županija i Grad Krapina, a uz organizatora, stoloravnatelja Udruge dr. Rajka Fureša, okupljenima su se obratili i zamjenica župana Jasna Petek te zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina. U ponedjeljak su održane i 2 izvedbe zanimljive i smiješne predstave „Ringišpil“ Kerekesh teatra u kojima su uživali Krapinčani i gosti.

     U festivalski utorak, 8. rujna održan je u predivnom ambijentu dvorišta Galerije grada Krapine Recital dječjeg kajkavskog stvaralaštva. Ove godine prijavilo se čak 46 škola iz cjelokupnog kajkavskog govornog područja, od Čabra do Đurđevca sa čak 250 literarnih radova. Stručno prosudbeno povjerenstvo u sastavu Jasna Leljak, Magdica Šalković i Željko Slunjski odabrali su 62 literarna rada koja će se izvoditi u sklopu Tjedna kajkavske kulture Krapina 2020., a 46 rada zauzela su svoje ponosno mjesto u Knjižici dječjih radova. U glazbenom programu na recitalu su nastupili Saša Vidović i Ella Ranogajec Inkret dok su radove lijepo i izražajno recitirali učenici OŠ „Ljudevit Gaj“ pod stručnim mentorskim okom Jasne Leljak. Jučer je održana i 5. po redu meša s kajkavskim pjesmama koju su uveličale članice Udruge Hrvatska žena Krapina, ŽVS Viline te članice i članovi udruga „Izidora Seljaka“ i „Etno fletno“ iz Samobora.

     A danas su u zgradi starog muzeja na Hušnjakovom otvara izložba „Vode Hrvatskog zagorja“ u 18,00 sati, dok će seu 19,00 sati u dvorištu Galerije grada Krapine održati Recital kajkavske poezije, sve će odzvanjati zvonkim zvucima tople, „domače reči“…

Otvoren Tjedan kajkavske kulture Krapina 2020.

U nedjelju je u dvorištu Gradske galerije Krapina, uz prigodan glazbeni program Danijele Pintarić, otvoren Tjedan kajkavske kulture u Krapini. Usprkos nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, svečano otvorenje krapinskog festivala privuklo je posjetitelje.
Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović osvrnuo se na protekle festivalske godine i istaknuo da se tradicija mora nastaviti usprkos epidemiji i nedostatku veselog žamora s dječjeg korza koji se inače održavao nedjeljom poslijepodne.
– Imat ćemo niz programa u organizaciji Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, razne recitale i izložbe. Krapinski festival je posljednjih nekoliko godina narastao, dolazio nam je sve veći broj posjetitelja, no tih događanja diljem grada, koji su privlačili najviše ljudi, nažalost ove godine neće biti. No, mi čvrsto vjerujemo da ćemo to moći i iduće godine nastaviti, zajedno s tradicijom koja se uvijek mora nastaviti i koju ove godine nismo prekinuli – rekao je gradonačelnik.
Pomoćnik ministrice kulture i medija, Davor Trupković, po prvi puta je posjetio Tjedan kajkavske popevke i naglasio kako je Ministarstvo kulture i medija uvijek pratilo i nastojalo pomoći svim događanjima koja imaju duboku empatiju prema svojoj tradiciji, a Krapina je savršen primjer.
Što se tiče samog Festivala kajkavskih popevki, umjetnički direktor kazao je kako će se ove godine
čuti popevke isprepletene sa suvremenim izričajima kojima smo okruženi svakodnevno. Čut ćete popevke koje koketiraju s pop glazbom, ponekad i jazzom, a što se izvođača tiče, bit će mješavina mladih koji će nastupiti po prvi puta na krapinskoj pozornici, poput Scifidelity Orchestra te zvijezda i diva poput Tereze Kesovije, Mire Ungara i Gabi Novak koji su obilježili mnogobrojne festivale – rekao je Leopold i naglasio da uvježbavanje glazbenih izvedbi bilo zbog epidemioloških uvjeta “poprilično teško“.

U sklopu otvorenja svi su posjetitelji mogli uživati u izložbi „55 let zvoni nam kaj” koja je postavljena u Galeriji grada Krapine. Galerija ove godine obilježava 27. godišnjicu uspješnog rada na popularizaciji likovnog stvaralaštva. Prohujalo je 55 godina od kada je u Krapini na inicijativu nekolicine entuzijasta zazvonila kajkavska popevka i održan prvi festival kajkavskih popevki koji se svake godine obogaćivao sa sve više popratnih manifestacija. Održano je tako preko 50 likovnih izložbi, izložbe ručnih radova i cvijeća, znanstveni skupovi i simpoziji, recitali kajkavske poezije, kazališne predstave, koncerti ozbiljne glazbe nastupi kulturno umjetničkih društava. Nastalo je više od 2000 novo skladanih popevki od kojih su mnoge postale hitovi i svi ih rado zapjevamo u društvu. S godinama je festival prerastao u jednu od najvećih kulturoloških manifestacija sjeverozapadne Hrvatske. Izložba „ 55 let zvoni nam kaj“ ima neprocjenjivu povijesnu vrijednost i rezultat je 55 godišnjeg rada marljivih entuzijasta te donosi pregled marketinških, darovanih i ostalih festivalskih posebnosti. Izložene su slike iz zbirke Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo koje su donacijom prikupljene od autora koji su imali samostalne izložbe u okviru Tjedna kajkavske kulture. Radovi su to najpoznatijih umjetnika naivne umjetnosti. Izložen je dokumentarni materijal koji svjedoči o svemu što se događalo u proteklih 55 godina. Važno je spomenuti kako je zbirka nosača zvuka, poklon našeg sugrađana Dubravka Sopeka, i dio je to njegove velike donacije Gradu Krapini.

On je naime, poklonio Gradu, komplet svih ploča, svih kaseta i CD-a s krapinskih Festivala, od 1966. do 2019. godine kao i popratni materijal, knjige i note, popise, zbornike svih pjesama i izvođača. Festival je iznjedrio još jednu značajnu manifestaciju, „Kaj u riječi, pjesmi slici i plesu“, popularno nazvan „Mali kaj“, na kojem sudjeluju djeca svojim likovnim i pjesničkim radovima, vokalnim interpretacijama kajkavskih popevki i plesom. Na izložbi je malim djelom obuhvaćena i ova manifestacija, koja ove godine obilježava 35 obljetnicu kontinuiranog održavanja. Ova je manifestacija prvi puta održana u Krapini još davne 1970. godine, te je uz nekoliko prekida ponovo započela 1985. godine. Zbog nedostatka još većeg prostora napravljen je odabir najreprezentativnijeg materijala. Izložba se može razgledati do 25. rujna.