Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

 U organizaciji Grada Krapine i Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), u četvrtak je u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini održana radionica o Urbanom razvojnom fondu (UDF).

Urbani razvojni fond je financijski instrument koji se sastoji od sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERFF-a) i sredstava HBOR-a. Zamjenik krapinskog gradonačelnika Ivica Hršak rekao je kako je specifično da se po prvi puta mogu koristiti sredstva EU za financiranje projekata jedinice lokalne samouprave, trgovačkih društava i ustanova u njihovom vlasništvu, a da imaju komercijalni karakter i sadržaj.

– Vjerujem da će se navedenom kreditnom linijom moći kreditirati razni društveni, kulturni, sportski sadržaji i objekti, da će biti dobar odaziv općina i gradova te da će se navedenom kreditnom linijom potaknuti novi investicijski ciklusi općina i gradova – kazao je Hršak i dodao:

– S obzirom na to da smo mi ITU središte grada i da smo aplicirali i dobili 100 milijuna kuna te da imamo u narednim ciklusima velike investicije na području grada što se tiče sportskih i društvenih sadržaja, vjerujem da ćemo sigurno moći iskoristiti ovu priliku – zaključio je Hršak.

Kako je pojasnio koordinator područnih ureda HBOR-a i voditelj Područnog ureda za sjeverozapadnu Hrvatsku Tomislav Marković, Urbani razvojni fond predstavlja inovativno rješenje za financiranje projekata javne infrastrukture obogaćenih komercijalnim sadržajima, čime se omogućuje ostvarivanje prihoda od naplate usluga.

– Ovaj fond podržava projekte koji potiču zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije, kao i izgradnju višenamjenskih objekata za sport, turizam, kulturu i poslovne djelatnosti – kazao je Marković, dodavši da je ključna karakteristika Fonda njegova struktura koja uključuje kombinaciju kredita i bespovratnih sredstava.

– Kapitalni rabat, odnosno otpis glavnice koji može iznositi do 50 posto ukupnog iznosa kredita, ostvaruje se po ispunjenju unaprijed definiranih kriterija održivosti, estetike i uključivosti. Krediti će se odobravati bez naknada za obradu kreditnog zahtjeva, za rezervaciju sredstava te za prijevremeni povrat (otpis) kredita koji je rezultat realizacije kapitalnog rabata – naveo je Marković.

Rok otplate je do 15 godina, uključujući poček do 12 mjeseci. Najniži iznos kredita iznosi 100.000 eura, dok najviši iznos može doseći 10 milijuna eura. Kredit predstavlja kombinaciju sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) uz kamatnu stopu 0 posto godišnje, fiksno, i sredstava HBOR-a uz kamatnu stopu koja se utvrđuje tromjesečno te trenutno, do 30. lipnja iznosi 3,52 posto godišnje, fiksno.

Ukupno je za plasman korisnicima kredita na raspolaganju 172 milijuna eura, od čega 50% iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj i 50% iz sredstava HBOR-a, zaključio je Marković.

 

HBOR 1 20