Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Galerija Grada Krapine bila je u petak, 14. lipnja domaćin jubilarnog 10. zagorskog likovnog salona koji je svoje premijerno izdanje imao prije 27 godina, daleke 1997. U sklopu otvorenja ovogodišnjeg salona, nešto ranije u Ulici Zrinskih Frankopana 13, kraj „žutničkih zgrada“, otkriven je ready-made spomenik akademskog umjetnika Tomislava Hršaka, a neposredno prije samog otvorenja te poznate kulturne manifestacije održan je koncert Gudačkog kvarteta Rucner uz glazbenog gosta Petera Soavea, svjetski poznatog virtuoza na bandoneonu i harmonici.

Zamjenik gradonačelnika, Ivica Hršak, naglasio je važnost i značaj održavanja Zagorskog likovnog salona koje je ove godine doživio jubilarno deseto održavanje.

-Grad Krapina inicira i podržava kulturna događanja a posebno događanja poput Zagorskog likovnog salona. Počeli smo davne 1997. i zahvaljujem svim umjetnicima koji su izlagali u tih 27 godina te na taj način podržali ideju da se radovi zagorskih likovnih umjetnika prikupe i izlože na jednom mjestu - kazao je Hršak.

Jedna od organizatorica događanja od samog početka, Vesna Kunštek, prisjetila se početaka 1996. kada su odrađene sve pripremne radnje te činjenice i tadašnje odluke da u Zagorskom likovnom salonu mogu sudjelovati samo likovni umjetnici koji su rodom, životom ili radom vezani uz Hrvatskog zagorje.

Prisjetila se imena eminentnih likovnih umjetnika koji su se u startu odlučili prijaviti na manifestaciju što je dalo organizatorima vjetar u leđa da se nastavi i dalje. U kratkom prisjećanju na povijest manifestacije zaključila je kako je Zagorski likovni salon jedna od najznačajnijih manifestacija te vrste u ovom dijelu Hrvatske.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u Krapini, Grozdana Pavlović, zahvalila je Ministarstvu kulture i medija pod čijim je pokroviteljstvom održano koncert. Izrazila je zadovoljstvo što je glazbeni i likovni program privukao brojne posjetitelje u prekrasan ambijent Galerija Grada Krapina.

Uime Krapinsko-zagorske županije pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug kazala je kako je Zagorski likovni salon jedno od značajnijih likovnih ali i kulturni događanja u Hrvatskom zagorju ali i na sjeveru Hrvatske. Naglasila je kako Županija s ponosom od samog početka pruža podršku tom kulturnom događanju.

Izaslanica ministrice kulture i medija Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek, viša savjetnica u Službi za muzejsku djelatnost, Rašeljka Bilić, otvorila je 10. zagorski likovni salon. Napomenula je da prateći i podržavajući rad Galerije grada Krapine može reći da ona zaista obavlja muzejsku i galerijsku djelatnost. Ova manifestacija je potvrda i kruna niza godina od osnutka i 50 godina kontinuiranog galerijskog rada na ovom području kojim se podržava rad umjetnika.

10. zagorski likovni salon ostaje otvoren do 30. kolovoza 2024. godine, a može se razgledati radnim danima od utorka do subote od 10,00 – 13,00 sati.